کیت کنترل دور موتور DC ده آمپر (8 تا 24 ولت - 10 آمپر)
اساس کار کیت ها و مدارات دیمر که با جریان متناوب AC جهت استفاده در کنترل دور موتورها یا تغییر نور لامپ ها و ... مورد استفاده قرار می گیرند بر اساس متناوب بودن جریان طراحی شده که با کنترل فاز جریان متناوب میزان توان رسیده به بار خروجی را کاهش یا افزایش می دهد. اما برای کنترل مداراتـــی که با جریان مستقیم DC کار مـــی کنند از مدارات و روش های متفاوتی استفاده مــی گردد و آسان ترین راه حل می تواند قرار دادن یک مقاومت متغییر در سر راه بار خروجی باشد ، که در استفاده گـیری از توان های بالا باعث کاهش راندمان و اتلاف زیاد انرژی می گردد. پس باید دنبال مدارها یا کیت هایی رفت که بتواند معایب گفته شده را نداشته و ثبات بار خروجی نیز ثابت و کاهش نیابد. بهترین راه حل در مدارات کنترل دور موتور DC استفاده از روش PWM) PULSE WIDTH MODULATION) می باشد. در چنین روشی هدف کنترل سرعت موتور با استفاده از دریافت پالس یا سیگنال است که در این روش سرعت موتور در هنگام حرکت را می شود کم یا زیاد کرد. موتورها در اشکال و اندازه و مشخصات مختلفی در بازار یافت می شوند که درایور یا راه انداز مربوط به سرعت آن ها نیز متفاوت می باشد. سرعت دور یا چرخش یک موتور DC وابسته به تغذیه آن می باشد. بطور مثال موتوری که بتواند ولتاژ 12 ولت را تحمل کند اگر به تغذیه 12 ولت متصل کنید و سپس ولتاژ تغذیه آن را تا حدود 6 ولت کاهش دهید سرعت چرخش آن نصف حالتی خواهد بود که شما به آن ولتاژ 12 ولت را دادید. در حالت PWM کنترل دور موتور به صورت دستی انجام نمی شود بلکه این میانگین ولتاژ های فرستاده شده توسط مدار درایور موتور است که سرعت موتور را کم و زیاد می کند. در مدارات یا درایورها (راه انداز) PWM دور موتور که با یک فرکانس بالا در حال چرخش مــی باشد گردش موتور چنان زیاد می باشد که شمارش دور موتور را نمی توان تشخیص داد. حال با پایین آوردن فرکانس توسط پتانسیومتر یا ولوم دور موتور کمتر گردیده و تشخیص شمارش تعداد دور موتور را نیز می توان حتی مشاهده نمود. کیت کنترل دور موتوری که شما تهیه کرده ایـــد دارای مشخصات و امتیازات خاصی نسبت به انواع کیت هــای مشــابه می باشد که این مزیت ها شامل ولتاژ کار کیت ، جریان خروجی مدار ، بهره گیری از آی سی PWM و محدوده کنترل خروجی می باشد که تا حدودی به شرح هر یک از این مزیت ها می پردازیم : 1- ولتاژ کار کیت : این کیت با ولتاژی بین 8 تا 24 ولت با جریان مستقیم DC کار کرده و هر نوع موتوری را در این محدوده (ولتاژ 8 تا 24 ولت) می تواند کنترل نماید. توجه داشته باشید که با دادن ولتاژ 8 ولت در ورودی کیت INPUT در خروجی کیت OUTPUT ولتاژ نزدیک به ولتاژ ورودی خواهد داد و به همین ترتیب با دادن هر ولتاژی (تا 24 ولت) به ورودی کیت INPUT ولتاژی نزدیک به آن ورودی در خروجی کیت OUTPUT به شما خواهد داد. با چرخاندن ولوم شما می توانید میزان ولتاژ خروجی را از صفر ولت تا ولتاژی که شما به ورودی کیت داده اید تغییر داده و مقدار ولتاژ را کم و زیاد نمائید. نکته بسیار مهم دیگر اینکه آمپر یا جریان منبع تغذیه ورودی به کیت باید بالاتر از مقدار مصرف کننده ( لامپ یا آرمیچر) در خروجی باشد. به عنوان مثال چنانچه موتور یا لامپی با جریان مصرفی 2 آمپر را بخواهید به خروجی کیت متصل نمائید باید در ورودی این کیت منبع تغذیه ایی با حداقل جریان مصرفی 3 آمپر واقعی وصل نمائید تا در طول مصرف جریان توسط مصرف کننده با افت آمپر یا جریان کشیده شده از منبع تغذیه مواجه یا روبرو نشوید.
2- به علت استفاده از یک ترانزیستور MOSFET که می تواند جریان های بالا را تحمل کند (تا حدود 6 آمپر) می توان انواع موتورها را به کیت وصل نمائید. استفاده از این نوع ترانزیستورها (MOSFET) کارآیی کیت را بالا برده بطوریکه در خروجی کیت OUTPUT تحمل جریان و راندمان بالا رفته و تلفات گرمایی را کاهش داده. نکته لازم به ذکر اینکه هیت سینگ (رادیاتور خنک کننده) ترانزیستور جهت افزایش راندمان خروجی در نظر گرفته شده و چنانچه از کیت بخواهید بطور مستمر استفاده نمائید باید هیت سینگ را که جهت آزمایش کیت در نظر گرفته شده با یک رادیاتور خنک کننده بزرگتر تعویض نمائید. نکته بسیار مهم دیگر اینکه چناچه بخواهید جریان بیشتری از این کیت بگیرید باید توان جریان سطوح مسی فیبر کیت را بالا ببرید. برای این منظور کافی است که خطوط ضخیم قسمت های مسی را که توسط چاپ محافظ سبز پوشیده شده است ، ابتدا توسط نوک تیغ کاتر خراشانده تا چاپ سبز از سطح مسی برداشته شود و سپس توسط سیم لحیم قلع کاری کرد تا به ضخامت فیبر مسی افزوده شود تا جریان بیشتری از خروجی کیت گرفته شود.
3- همانطور که در توضیحات اولیه گفته شد مدارات مختلف با قطعات گوناگونی طراحی و تولید گردیده است. در مدار این کیت از یک آی سی مخصوص PWM استفاده گردیده که باعث کاهش حجم فیبر و تعداد قطعات و نیز باعث حساسیت و دقت و در نتیجه کارآیی و راندمان بسیار بالا در کیت گردیده است. مدار این کیت توسط ترانزیستور MOSFET خود می تواند جریان خروجی را تا حداکثر توان منتقل شده کنترل کرده که از این لحاظ این کیت بسیار حرفه ایی و پیشرفته می باشد. توجه داشته باشید در موقع استفاده از کیت ممکن است به این حالت برخورد نمائید که هنگام چرخش دسته ولوم در قسمت یا بخشی از ولوم عملکرد کیت متوقف شـــود. این حالت به علت ساختار داخلی مصرف کننده (موتور یا لامپ) بر می گردد. در این وضعیت دسته ولوم را تغییر داده تا از این حالت خارج گردد. در ورودی این کیت جهت صدمه ندیدن مدار در برابر اتصال اشتباه قطب مثبت + و منفی – تغذیه از یک عدد دیود استفاده گردیده است. البته وصل این دیود جهت حفاظت با نصب دیگر دیودهای محافظ تفاوت داشته و بصورت موازی در ورودی مدار بین قطب مثبت + و منفی – نصب گردیده. در اکثر مدارات دیود محافظت کننده مدار بطور سری با یکی از ورودی های ولتاژ (مثبت + یا منفی -) در مدار نصب شده که این نوع نصب و طراحی باعث ایجاد یا کاهش 7/0 ولت در ولتاژ ورودی بعد از دیود می باشد که عموما در اکثر مدارات و کیت ها اشکالی بوجود نمی آید. اما ممکن است در یک موتور که با جریان مستقیم DC کار می کند باعث افت کیفیت و کار موتور گردد. پس باید توجه نمود اتصال اشتباه منبع تغذیه یا ولتاژ ورودی به ورودی کیت INPUT بوجود نیاید. چنانچه سیم های مثبت + و منفی – تغذیه ورودی را اشتباها به کیت متصل کردید سریعا سیم های منبع تغذیه را از کیت جدا و سیم های مثبت و منفی را در محل های صحیح خود متصل نمائید. در خروجی این کیت نیز یک عدد دیود جهت حفظ ترانزیستور خروجی در برابر ولتاژ القایی سیم پیچ موتور منظور گردیده. آخرین مطلب در رابطه با کیت این که رعایت نکردن قطب های مثبت + و منفی – خروجی OUTPUT به هنگام وصل به موتور اشکالی نداشته و فقط باعث تغییر جهت چرخش موتور خواهد شد.
مورد دیگر اینکه لامپ های معمولی (بجز دیودهای نورانی LED) که با ولتاژهای مختلف 8 تا 24 ولت کار می کنند درست وصل کردن قطب های مثبت + و منفی – در میان نمی باشد.
مشخصات کیت کنترل دور موتور DC ده آمپر 8 تا 24 ولت : - جدید
- حرفه ایی
- PWM = PULSE
WIDTH MODULATION
- مناسب برای انواع موتور های DC
- با این کیت دور موتور های DC را باد دقت کم و زیاد نمائید
- مناسب برای کنترل نور (کم و زیاد کردن نور) لامپ های DC و LED های نواری و ریسه ایی
- با آی سی PWM
- با مدار آی سی IC TL494
- دارای ترانزیستور قدرت در خروجی
- با ترانزیستور MOSFET - 50N06
- با کاربردهای فراوان و متعدد
|